Alle har hørt og læst historierne om jobsøgende, der lavede en hjemmeside, producerede en film eller et andet innovativt produkt, og blev ringet op af en administrerende direktør fra en stor virksomhed, der ville tilbyde et job. Hvad er chancen for, at det ville ske for netop dig? Ja, du ville nok have større chancer for at vinde i lotto. Men hvis du er på udkig efter en ny karriere, og ikke kan finde den rigtige stilling på jobportalerne, kan en anderledes tilgang til at finde drømmejobbet også være ganske godt. Der er i hvert fald en stor en stor bunke af ting, som du kan gøre for at forbedre dine chancer med en uopfordret ansøgning.
Derfor er uopfordrede ansøgninger en god ide
Et ofte citeret citat, inden for HR, er, at 70-80% af alle ledige stillinger aldrig når langt nok til at komme enten ud på internettet eller i aviserne. Samtidig søger flertallet af de jobsøgende kun de jobs, der bliver vist på jobportalerne og i aviserne. Det kan f.eks. være på Jobindex, Jobnet og lignende sider. Derfor kan det være en god ide at søge uopfordret, da du på den måde kommer før alle andre, og kan imponere en arbejdsgiver.
Det betyder dog ikke, at en uopfordret ansøgning altid er verdens bedste idé. Jo større virksomheden, du søger i, er, desto sværere er det for din ansøgning at blive placeret i hænderne på de rigtige mennesker. Store virksomheder arbejder givetvis efter bogen, hvilket gør, at de har folk ansatte til at håndplukke de bedste ansøgninger og levere dem direkte på chefens bord. Så kan din ansøgning hurtigt gå hen at blive meget lidt værd ud af en kæmpe database fyldt med ansøgninger til jobsene.
Se også: Få en hurtig professionel jobansøgning og CV skabelon
Chancen, for at få størst succes med en uopfordret ansøgning, findes helt klart ved de små og mellemstore virksomheder, der ikke ligger inde med kapaciteten til at kunne håndplukke de ansøgninger, der ser mest attraktive ud. Din uopfordrede ansøgning kan i bedste fald spare dem både tid og penge. Desuden er der oftest færre folk mellem dig og den manager eller arbejdsgiver, der i sidste ende skal ansætte dig.
Lav din research
Forestil dig at du skal til en by uden vejskilte, kort og lignende, hvor du hverken taler sproget eller har wi-fi på telefonen. En rejsendes værste mareridt. Hvad gør du? Du indsamler information om byen og finder ud af alt, der er at vide. Altså vil du være forberedt, når du ankommer til byen, og du vil have idéer og fornemmelser af, hvordan du kommer rundt, og hvad der skal opleves.
Når man som jobsøgende leder efter steder at sende en ansøgning til, er det en god idé at tage et kig på fagblade og fagforeningers hjemmesider, hvor man ofte kan finde nye virksomheder, man måske aldrig havde hørt om før, eller inspiration til enten brancher man gerne vil arbejde i eller blot nye virksomheder inden for ens gamle branche, som man aldrig havde hørt om før. Lige meget hvad er det aldrig en dårlig idé at blive klogere på, hvad der rører sig indenfor industrien i Danmark. Måske du allerede kender nogen, der arbejder i en interessant branche? Brug dit netværk,og spørg ind til hvilke slags job dine bekendte har, og hvordan de har det med, det de laver. Måske du kan blive overrasket.
Kontakten med virksomhederne
Når du har fundet ud af, hvilket firma eller branche du ønsker at søge indenfor, er du nødt til at finde ud af, hvordan du kan komme i kontakt med de mennesker, som kan tage beslutningen om en ansættelse. Det skal dog gøres, uden at du bliver set på som en underlig stalker-type.
Det er ved dette punkt, at mange viger tilbage fra en uopfordret ansøgning, da du ikke kan gemme dig bag en e-mail adresse. Beslutningstageren kommer jo til at modtage din jobansøgning og CV før eller siden.
Netværksbegivenheder er ofte en god måde at komme ud og møde de rigtige mennesker på. Det kan være alt fra konferencer til seminarer om branchespecifikke emner. Når du deltager i disse begivenheder, kan det godt betale sig at dukke op i god tid, før det officielt starter. Det er oftest her, de vigtige mennesker mødes og snakker. Det samme gælder med at blive og netværke efter begivenheden er slut. Du får en god mulighed for at komme i snak med de rigtige mennesker, der forhåbentligt i sidste ende kan blive dem, du skal sende en ansøgning til.
Se også: Få en hurtig professionel jobansøgning og CV skabelon
En anden måde at komme i snak med en potentiel arbejdsgiver, kan også være at ringe udenfor kontorets normale åbningstid, og håbe på at det er chefen du bliver sat i kontakt med i stedet for en sekretær eller assistent.
En ting, der er vigtig at huske på, når du kommer i kontakt med en indenfor virksomheden er, at personen der lige nu besidder den stilling, du ønsker at overtage, kan se dig som en potentil trussel for deres egen karriere. Det kan derfor være en god idé at mødes over en kop kaffe eller til frokost udenfor virksomhedens kontor.
Sørg for et godt førstehåndindtryk med en uopfordret ansøgning
Når du møder eller ringer op til arbejdsgiveren, der kan afgøre, om du bliver ansat, gælder det om at have sin tale klar. Hvem er du, hvad er du god til, hvordan kan du hjælpe virksomheden og hvorfor ønsker du at søge job hos dem. Det er altafgørende at lave et godt førstehåndsindtryk. Kort fortalt skal du fortælle om dig selv ud fra jobbeskrivelsen, som du desværre ikke har.
Uden en jobbeskrivelse at snakke ud fra er du nødt til at vælge en stilling, du kunne ønske dig hos virksomheden, og fremhæve hvorfor at netop dine kompetencer ville være uundværlige for denne virksomhed.
Du vil ikke blive ansat ud fra din tale over telefonen, men det er din chance for at efterlade et godt indtryk, der forhåbentligt vil åbne døren til rekrutteringsprocessen. Målet er at gøre dit CV så interessant, at de faktisk vil anmode om at se hvad du har af erfaring og bringe dig videre i processen. På den måde springer du alle de andre led over og kommer forrest i rækken.
Kort sagt kræver den uopfordrede tilgang til drømmestillingen en masse gå på mod og selvtillid, for der er er en stor risiko for at blive afvist efter at have lagt en masse arbejde i det. Der er tit en stor forskel på, hvordan virksomheder betragter uopfordrede ansøgninger. Men med den rigtige research og forberedelse kan den være mindst lige så god, som de ansøgninger der bliver modtaget igennem jobopslag.
Læs også: Eksempler på jobansøgninger